/90

مسئلۀ ربا و بانک، صفحه: 13

مقرراتی بانک را مجبور نکرده باشد و قرض دهنده هم حق مطالبه برای خود قائل نباشد و بانک به دلخواه خود در پایان مدت مبلغی به صاحب پول اضافه بدهد- مانعی ندارد ولی به عنوان یک معامله و یک قرار قبلی برای پرداخت سود اشکال دارد. و اگر کسی میخواهد از پولی که به بانک میدهد سودی عایدش بشود، حتماً باید شکل دیگری داشته باشد مثلًا بانک برای او معاملهای بکند، که همان شکل مضاربه و غیره میشود و بعد روی آن بحث میکنیم.

قسمت دوم فعالیت بانک نقل و انتقال پول است که البته، هم بدون اشکال است و هم ضروری. بانک، مرکزی است برای نقل و انتقال پول که کاری نظیر کار پست انجام میدهد. مثلًا پولی را در تهران از شما میگیرد و در مشهد به کس دیگری تحویل میدهد و در مقابل این خدمت، پولی میگیرد که کارمزد است و در آن هیچبحثی نیست.

مسئله دیگر خرید و فروش برات و سفته است. این مسئله قابل بحث میباشد که آیا خرید و فروش برات یا سفته اشکال دارد یا خیر؟ برات اگر نقدی باشد هیچ اشکالی ندارد. یعنی کسی پولی از دیگری طلبکار است و همین حالا میخواهد بگیرد. برات میکند که بانک برود از طرف بگیرد. این در واقع یک حواله است که مثلًا من هزارتومان از کسی طلبکار هستم، مأموریت میدهم به دیگری که آن را وصول کند. اگر آن شخص در مقابل این عمل کارمزدی هم بگیرد مسلّم اشکال ندارد. ولی کار دیگری هم معمول است که ظاهراً به آن هم برات یا حواله میگویند و آن این است که کسی در جایی پولی به بانک میدهد برای اینکه این پول را در جای دیگر خودش برود بگیرد. مثل کاری که در قدیم معمول بود: اشخاصی که به شهری مسافرت میرفتند، برای اینکه پول را همراه خود نبرند و از خطر


صفحه:
کتابخانه دیجیتال بنیاد شهید مطهری