• فلسفه اخلاق
/90

فلسفۀ اخلاق، صفحه: 18

وسائل الشیعه نقل کرده است فرمود: عَلَیکمْ بِمَکارِمِ الْاخْلاقِ. البته منافات ندارد که به هر دو عبارت یعنی در نوبتهای متعدد پیغمبر فرموده باشد. در احادیث ما به این عبارت است: عَلَیکمْ بِمَکارِمِ الْاخْلاقِ بر شما باد اخلاق مکرمتی و کریمانه فَانَّ رَبِّی بَعَثَنی بِها که پروردگار من مرا برای این اخلاق مکرمتی مبعوث فرموده است.

فعل طبیعی

حال اخلاق بهطور کلی- یا به تعبیر رسول اکرم اخلاق مکرمتی- چیست و ما از کجا باید شروع کنیم؟ گفتیم ما از مسلّمات و مسائل مسلّم آغاز میکنیم، به مسائل مشکوک که یک مکتب ممکن است آن را اخلاقی بداند و مکتب دیگر اخلاقی نداند فعلًا کار نداریم. آنچه مسلّم است این است که در میان کارهای انسان اغلب کارها را کار طبیعی و فعل طبیعی مینامند نه اخلاقی؛ در این کارها اخلاق صدق نمیکند.

مثلًا انسان از این مجلس برمیخیزد و به خانهاش میرود، احساس گرسنگی میکند غذا میخورد، احساس خستگی میکند به بستر میرود و میخوابد، احساس تشنگی میکند آب مینوشد. این افعال را افعال طبیعی میگویند، یعنی کارهای عادی؛ طبیعت انسان چنین چیزی را اقتضا کرده. یک کودک گرسنه میشود، از گرسنگی احساس رنج میکند و میداند خوردن غذا هم لذت دارد. برای اینکه این رنج را از خودش دور کند و به لذتی نائل بشود، غذا میخورد. وقتی بزرگتر شد و به فایده غذا هم پی برد، میداند که سلامت و حیاتش در گرو این غذاست، اگر غذا نخورد سلامت و حیاتش در خطر است. خواب و صدها کار دیگر همینطور است. تمام فعالیتهای معاشی که انسان میکند که در آن فعالیتها هدفش فقط معاش و زندگی عادی است کارهای طبیعی است. یک تاجر در دفتر تجارتش مشغول فعالیت و داد و ستد و در طلب سود بیشتر است؛ این یک کار عادی و طبیعی در انسان است و ناشی از سودطلبی و نفع جویی انسان که انسان سود و فایدهای را برای خود بخواهد، یا دفع زیان از خود. انسان احساس کسالت میکند، به طبیب مراجعه میکند برای دفع زیان و ضرر، زیرا بیماری زیان است. این هم یک کار عادی و طبیعی است در سطح کارهای حیوانات.

در این حد، این کارها نه قابل ستایش و آفریناند که آفرین بر فلان کس، گرسنه شد غذا خورد؛ آفرین بر فلان کس، خسته شد خوابید؛ آفرین بر فلان کس، دنبال پول میرود؛ و نه قابل نکوهش، نفرین و ناآفرین (میگویند نفرین مخفف ناآفرین است) که نفرین بر فلان کس، گرسنه میشود غذا میخورد، تشنه میشود آب مینوشد. آنجا نه ستایش و


صفحه:
کتابخانه دیجیتال بنیاد شهید مطهری